Olemme koonneet tähän yleisimmin kysytyt kysymykset

› Miten pystyn seuraamaan yksittäisen laitteen kulutusta?

Kulutusmittari on helppokäyttöinen apuväline, jolla voit mitata yksittäisten laitteiden sähkön kulutusta. Kulutusmittari ei sovellu lieden tai saunan kiukaan kulutuksen mittaamiseen. Mittarin saat veloituksetta lainaan teknisestä neuvonnastamme tai asiakaspalvelusta.

› Mistä tiedän, paljonko kulutan sähköä vuodessa?

Voit seurata sähkönkulutusta jopa tunnin tarkkuudella Energiatilin raportointipalvelussa. Vuosikulutusarvio näkyy myös viimeisimmällä sähkölaskullasi.

› Paljonko sähkölaitteet kuluttavat sähköä?

Kaikista sähkölaitteista löytyy tehomerkintä, joka kertoo laitteen sähköverkosta ottaman tehon watteina (W). Laitteen käyttämä sähköenergia (kWh) saadaan kertomalla laitteen teho käyttöajalla. Yksiköiden on oltava laskussa samaa suuruusluokkaa, joten watit muutetaan kilowateiksi jakamalla wattimäärä tuhannella. Esimerkki: Sähkökiukaan teho on 6 000 W eli 6 kW ja sitä lämmitetään yhden tunnin (1 h) ajan sopivan saunomislämpötilan saavuttamiseksi. Kiuas käyttää tällöin sähköenergiaa 6 kW x 1 h = 6 kWh. Jos sähkön kokonaishinta on 12 snt/kWh, saunan lämmittäminen maksaa 6 kWh x 12 snt = 72 senttiä. Kun kiuas on lämmennyt sopivaksi, kiukaan termostaatti alkaa toimia ja kiuas ottaa sähköä vain osan ajasta. Usein virta on päällä ja pois suunnilleen yhtä kauan. Esimerkiksi tunnissa kiuas ottaa virtaa vain puolen tunnin ajan ja sähköä kuluu siis puolet täydestä kulutuksesta eli 3 kWh tunnissa.
Etkö löytänyt etsimääsi?